Viatge per l’impressionisme a través de Debussy i Monet.

Divendres 12 de gener a les 19 :30 hores a la Sala d’actes de l’Ateneu de Maó

Concert de piano a càrrec de Gemma Lloret Guisasola, pianista pel Conservatori Superior de Música del Liceu i pedagoga per la Universitat de Barcelona.

Lectures poètiques de textos de Paul Verlaine (Metz 1844 – Paris 1896) i Charles Baudelaire (Paris 1821 -1867) a càrrec de Monique Doncarli, professora de Francès de l’Ateneu de Maó des de 1988. De cada poema es llegirà també la traducció en català o castellà.

Durant el concert es projectaran tres obres del pintor impressionista francès Claude Monet (Paris 1840 –Giverny 1926)

Claude Debussy, (St. Germain-en-Laye, 1862 – París, 1918). Compositor francès, va ser l’iniciador i màxim representant de l’impressionisme musical. Les seves innovacions harmòniques van obrir el camí a les noves tendències musicals del segle XX. Gran coneixedor de les Arts i íntimament lligat als poetes i pintors del seu temps, va ser la més destacada figura de la música després de Wagner, de qui era gran admirador. Les seves obres es fonen amb temes extrets de la poesia i de la pintura. En aquest sentit, cal destacar el coneixement de l’obra de Baudelaire i l’admiració per Paul Verlaine, de qui va musicar diversos poemes.

 

Claude Monet (Paris 1840 –Giverny 1926) va ser el pintor més representatiu de l’Impressionisme. El seu quadre Impressió, sol Naixent (1873) és considerat l’inici real d’aquest moviment, ja que es va exposar a la Primera Exposició Impressionista de 1874 i va ser el que va donar nom al moviment.

 

Charles Baudelaire (Paris 1821 -1867) es considerat l’autor més important de la poesia francesa de l’últim terç del segle XIX. Incomprès en la seva època, va trencar totes les convencions establertes i va ser el principal precursor del Simbolisme. La seva obra més important i més influent, Les Fleurs du mal, suposa l’inici de la modernitat poètica.

 

 

Paul Verlaine (Metz 1844 – Paris 1896) és juntament amb Baudelaire un precursor del Simbolisme i és l’únic poeta francès que mereix el qualificatiu d’impressionista. En 1866 va publicar Poèmes saturniens, el seu primer llibre, sota la influència de Baudelaire. Li segueix Fêtes galantes (1869) on recrea un univers poètic inspirat en els quadres de Watteau. Debussy va musicar cinc poemes de Fêtes galantes, entre ells “Clair de lune

 

OBRES

Lectura de Mon rêve familier” i “Le foyer, la lueur étroite de la lampe”, de Paul Verlaine, Poèmes saturniens (1866); escoltarem RÊVERIE (1890), Claude Debussy. Projecció d’ Impressió, Sol naixent (1872) de C. Monet

Lectura de “L’invitation au voyage”, de Charles Baudelaire, Les fleurs du mal (1857); escoltarem PREMIÈRE ARABESQUE (1888), Claude Debussy. Projecció de Camp de roselles de C. Monet.

Lectura de “Clair de lune”, de Paul Verlaine, Fêtes Galantes (1869); escoltarem CLAIR DE LUNE (1882), Claude Debussy. Projecció de El Parlament de Londres de C. Monet.