Taller de lectura jove. “La dama de blanc” de Wilkie Collins. Divendres 18 a les 19.00 h.

La dama de blanc és àmpliament considerada com una de les primeres novel·les de misteri i també és la primera en el gènere de les novel·les de “sensació”. Va ser escrita per Wilkie Collins l’any 1859 i narra una història d’intriga ambientada a Londres.

Un dels temes principals del llibre és el de la identitat. No sabem qui és la dama de blanc, i la seva identitat es converteix en un important punt d’inflexió de la història.

En el moment en què es va publicar, les dones gairebé no tenien drets legals per a cap de les seves herències o béns. Un aspecte significatiu de la novel·la és la reflexió de Collins del que sentia inherentment injust sobre la institució del matrimoni i sobre la forma en què les dones eren tractades dins dels seus confinaments.

És una novel·la plena d’engany  i mentida, tots els personatges pateixen l’engany i són mal informats  en diverses ocasions. L’ambient de la història és misteriós, i no està clar qui triomfarà al final, o quins són els motius reals de cap d’ells. Sabem que la recerca de la veritat serà perillosa.

La història de Collins es considera com una de les primeres del gènere de misteri i va formar part d’un moviment literari centrat en drames extravagants sobre la  delinqüència. Els girs del misteri ens fan aguantar la respiració fins al final.