Redescobrim les obres mestres (VI)

L’Ateneu de Maó ofereixen una nova edició del curs “Redescobrim les obres mestres”, amb quatre sessions i nous continguts que impartirà el professor Rafael Esteve Alemany.

En un to distès i entenedor, i amb el suport d’il·lustracions musicals, Rafael Esteve proposa una nova aproximació a algunes obres emblemàtiques del patrimoni musical que, malgrat la seva popularitat, encara amaguen secrets que són desconeguts pel gran públic. L’èxit d’acollida de les passades edicions ha propiciat la continuïtat d’aquesta iniciativa, amb noves sessions i continguts que conviden a gaudir de la música a través del redescobriment i d’una millor comprensió d’aquestes obres mestres.
El curs Redescobrim les obres mestres (VI) consta de quatre sessions que es celebraran a l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de Maó, els dies 16 i 29 d’octubre i 12 i 26 de novembre. El preu de les entrades per els socis serà de 8 € per sessió o 30 € per la totalitat del curs, i pels que no son socis 10 € per sessió o 38 € per tot el curs (aforament limitat).

Totes les sessions actes seran a la Sala d’Actes, a les 19 hores

20097232046300.Puccini[1]

Dissabte, 16 d’octubre “La Bohème”

A les destartalades golfes que comparteixen com a habitacle, els joves bohemis utilitzen el manuscrit del drama que un d’ells escriu com a combustible per alimentar el foc…  Així, extrapolant a París les seves pròpies experiències estudiantils, evidentment idealitzades i encaixades en el romanticisme tardà de la novel·la Escenes de la vida bohèmia del francès Henry Murger (1822-1861) sobre la qual es basa el llibret, Puccini ens endinsa en un món de sentiments intensos plenament imbuïts dels ideals operístics del seu temps. Obra de joventut, La Bohème marca la consagració d’un dels pocs músics del moviment verista que van tenir èxit més enllà d’un únic títol, elevant el seu autor, després de Verdi, a la categoria de darrer “italià universal” en el camp de la composició.

20075261238500.Haydn[1]

Divendres, 29 d’octubre “Les simfonies de Londres” 
Les 104 simfonies de Haydn reflecteixen una evolució que culmina amb el grup de dotze que escriu a la ciutat de Londres. Plenes de maduresa, profunditat i saviesa compositiva, però no exemptes d’un sentit de l’humor omnipresent en tota la seva producció, donen l’empenta definitiva a un gènere que esdevindrà principal en el Romanticisme i el Segle XX.

20097232016190.Chopin[1]

Divendres, 12 de novembre “Concert per a piano núm. 2”
Pocs noms trobem tan íntimament associats a un instrument com el de Fryderyk Chopin al piano. Obres de joventut, els seus dos concerts encaixarien amb el que s’espera d’un virtuós “nòmada” actual, però amb un repertori basat en la creació pròpia. Tanmateix, en aquest rol estel·lar, la hipersensible personalitat de Chopin mai s’hi va sentir a gust. Per això, aquests concerts impliquen l’abandonament de les dimensions simfòniques pròpies del gènere, en favor d’un repertori cada cop més centrat en obres de petit format i intensíssima càrrega poètica que marcarà la resta de la seva producció.

2009723198380.Grieg[1]

Divendres, 26 de novembre “Peer Gynt”
Edvard Grieg és, sens dubte, el compositor noruec més internacional. Reconegut ja en el seu temps i el seu país, el 1874 va rebre una carta del consagrat dramaturg Henrik Ibsen (1828-1906) sol·licitant-li la partitura per a una posada en escena del seu drama Peer Gynt. Contràriament al que podria semblar per la frescor del resultat, Grieg no va trobar el treball gens fàcil. Tanmateix, la producció va tenir un gran èxit i el propi Ibsen va reconèixer que la música en fou un factor important. L’enorme popularitat que han assolit alguns fragments de l’obra així ho demostra.