L’ATENEU VA DE CIÈNCIA. Novembre 2022.

Títol: SABANA / La lluita per la vida
A càrrec d’Albert Masó.

Divendres 11 de novembre, a les 20:00h. Sala d’actes (Youtube)

Resum:
Explicarem el funcionament d’aquest tipus d’ecosistema partint de les plantes adaptades a les condicions climàtiques, seguint amb els herbívors i els carnívors per acabar amb els carronyers, que tanquen el cicle de la cadena tròfica. Tot projectant fotografies, s’explicarà el comportament de diverses espècies, les estratègies de caça dels depredadors i els sistemes de les preses per eludir-los.

Albert Masó:
Llicenciat en Biologia per la universitat de Barcelona, doctor en Ecologia i Evolució amb una tesi dirigida pel Dr. Ramon Margalef que demostrà la generació de noves espècies per duplicació cel·lular.
Professor de fotografia macro, micro, fauna, paisatge, científica, tècnica i forense del Centre de Tecnologies Avançades, Univ. Politècnica de Catalunya, UNESCO, Sonimag, Nikon school, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, Witcamp i diversos museus, escoles, jardins botànics i universitats, algunes internacionals.

 

Títol: Els àtoms ultrafreds: una maqueta per entendre el món quàntic.
A càrrec d’Antonio Rubio.

Divendres 18 de novembre, a les 20:00h. Sala d’actes (Youtube)

Resum:
Un dels grans reptes de la física moderna és entendre l’origen de propietats, com la superconductivitat, en certs materials. Això implica estudiar el comportament dels electrons dins dels sòlids, però aquests obeeixen les lleis de la mecànica quàntica, i això fa molt difícil la seva simulació amb ordinadors.

En el nostre laboratori fem servir àtoms ultrafreds, que es troben gairebé al zero absolut de temperatura, per tractar aquest problema d’una manera diferent. Realitzem una “maqueta” feta d’ àtoms atrapats amb làsers, que imiten als electrons en els materials reals. En aquesta xerrada explicaré com refredar els àtoms a temperatures ultrafredes i com aquests han obert el camp de l’anomenada “simulació quàntica”.

Antonio Rubio:
– Grau de Física per la Universitat de Barcelona (2013)
– Màster de Física a l’ Escola Politècnica Federal de Zuric (ETH Zürich, 2015)
– Doctorat a la Universitat de Munic (LMU München, 2020) per recerca realitzada en l’Institut Max Planck d’Òptica Quàntica.
– Des del 2021, investigador postdoctoral a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)