La cultura no s’atura #7

Quan s’envii aquest butlletí portarem un mes de confinament. Tot un munt d’experiències viscudes en primera persona en un món cada cop més virtual. Mai hem viscut durant tant de temps un confinament generalitzat dins de casa nostra que ha esdevingut el món real, el que puc tocar; el virtual, sé que existeix, el veig però no el puc tocar… Viurem en primera persona el mite platònic de la caverna: tant fets i acomodats a la realitat que tenim entre les nostres quatre parets no serem capaços d’entendre la veritat que hi ha fora d’elles.

Els dies passen i la primavera transmuta de llum, la veig però no la puc gaudir…

¿Quién me ha robado el mes de abril?
¿Cómo pudo sucederme a mi?
Pero ¿Quién me ha robado el mes de abril?
Lo guardaba en el cajón
donde guardo el corazón… (Sabina)

Radio, premsa i televisió ens passen seguit seguit, balanços, realitats numériques, tristes i doloroses que assumim com un cost que abonem amb la nostra reclusió…

Si te dijera, amor mío
que temo a la madrugada
no sé qué estrellas son estas
que hieren como amenazas
ni sé qué sangra la luna
al filo de su guadaña… (Aute)

Però tot passa i passarà. El món exterior, el virtual ens prepara per sortir de casa; ens anuncia que la pandemia, pot ser, va esent controlada i que, un dia ja no molt més lluny podrem obrir portes. S’estableixen condicions, si, però hi ha llum al final del túnel, i aquesta encara serà de primavera…

No te demores, no sea
que no llegues a la hora al almacén
llámame el día que puedas
date prisa, que ya son las cuatro y diez… (Aute)

Però, i cóm es comentava en premsa, cóm en sortirem d’aquesta?, serem més bona gent i amables respecte als altres o en sortirem amb por aixecant murs per evitar el contacte? En qualsevol cas no cal perdre de vista que el temps i l’oblit és la millor cura. 

De alguna manera
tendré que olvidarte,
por mucho que quiera
no es fácil, ya sabes,
me faltan las fuerzas,
ha sido muy tarde,
y nada más, Y nada más
apenas nada más… (Aute)

Mentrestant, des de l’Ateneu passarem unes propostes, algunes pròpies, altres obtingues de l’ampli ventall de novetats que hi ha a les xarxes i que de mica en mica les podem anar testant, sobre tot ara que, a la força, ens hem convertit en experts digitals . 

(A la memòria de Luis Eduardo Aute, i d’aquells qui ja no ens acompanyen)

Propostes des de l’Aula de Música: l’Aula música de l’Ateneu va actualitzant les seves propostes posant a la vostra disposició el seu blog on periòdicament hi allotja idees i activitats. Ho trobareu a el raconet de música. Cliqueu a sobre del blauet. 

Proposta de l’Aula de Dibuix: Propostes per aquest cap de setmana que ens adrecen des de l’Aula de Dibuix de l’Ateneu i que trobareu clicant aquí: Pàgina web de l’Ateneu de Maó.  

Proposta del curs de Cultura i Art: Martí Carbonell, professor i coordinador del curs ens ofereix aquesta conferència sobre la, cliqueu aquí, Història dels confinaments i les quarentenes que trobareu al, cliqueu, canal de YouTube de l’Ateneu, adjuntem l’enllaç on hi trobareu altres conferències i activitats allotjades..

Proposta de la Biblioteca – Arxiu de l’Ateneu: El ministeri de Turisme i Antiguitats d’Egipte, ha decidit, en aquests moments de confinament, obrir visites virtuals als seus temples, sota el lema de Viu Egipte des de casa, i ho fa amb una primera visita, cliqueu, virtual de la tomba de Menna, que conforma una part de la necròpolis de l’antiga Tebas, i que es troba a la vora occidental del Nil, a la ciutat monument de Lúxor.  

Proposta de la vocalia de Literatura: Hi ha uns videos de TVE a la carta amb les biografies de 34 dones. Es diu Mujeres en la Historia. En general estan prou bé, són ben interessants i variats. Cliqueu: Mujeres en la historia. RTVE

Enguany es commemora el segon centenari del naixement de na Concepción Arenal (1820- 1893). La catedràtica Anna Caballé va pronunciar una conferència sobre ella a la Fundación Juan March: Concepción Arenal y su política del espíritu

Anna Caballé va publicar l’any passat una biografia, Concepción Arenal, la caminante y su sombra, de la qual El Cultural va publicar una ressenya: Anna Caballé, Premio Nacional de Historia por su biografía de Concepción Arenal

Museus: Cliqueu Google Arts & Culture i podreu accedir a una col·lecció de més de 500 museus d’arreu del món, entre ells el MoMA de Noya York, el Musee D’Orsay de París o el Thyssen de Madrid. Podem explorar les exhibicions que en ells hi ha, de videos en 360º.

Lectura: Diferents editorials han obert, i podem trobar a internet, títols del món literari que podem aprofitar per llegir, si no ho hem fet ja. Podeu anar clicant:  Estudio en Escarlata, de Conan Doyle; Una habitación propia de Virginia Woolf; El Principito d’Antoine de Saint-Exupéry; Frankenstein o el moderno Prometeo de Mary Shelley; Drácula de Bram Stoker; Viaje al centro de la Tierra de Julio Verne; Orgullo y prejuicio de Jane Austen; Bodas de Sangre de Federico García Lorca; Diez negritos d’Ágatha Christie; Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes.

Música: Cliqueu The Social Distancing Festival, es tracta d’una comunitat d’artistes d’arreu del món que s’han juntat per presentar els seus treballs en linea perquè la gent els conegui. l’objectiu és visibilitzar la seva feina que ells volen compartir en aquest moments tan durs per tots, ells i nosaltres i, d’alguna manera, mantenir viva l’activitat artística: arts visuals, dansa, música, teatre i òpera.

Teatre: El Mercat de les Flors, que, com tots, s’ha vist obligat a tancar les seves portes i suspendre espectacles i cicles, ofereix cada tres dies un menú coreogràfic amb inclusió d’espectacles sencers, relats coreogràfics i reflexions vers la dansa. Cliqueu Mercat de les Flors. L’Auditori de Barcelona, integrat dins dels auditoris europeus de conformen ECHO, sincronitzen un concert diari a les 20.00h a través de facebook. Cliqueu Auditori de Barcelona

Cinema: Televisió Espanyola, a través del canal, cliqueu, Somos Cine, ofereix més de 60 títols, que res té a veure amb l’infumable Cine de barrio. Es tracta dels millors tìtols dels darrers anys: Campeones, Julieta, Vivir con los ojos cerrados es fácil, El olivo, etc, etc, 

Viatges: La possibilitat de viatjar sempre hi és, si més nó virtual; ho podem fer en entorns urbans, però no és gens menyspreable fer-ho virtualment a territoris verges. Aquí teniu quatre propostes que podeu combinar:

1.- La llibertat del cel i la muntanya de territoris gairebé inexplorats com ho són els que hi ha al, cliqueu, parc nacional de Kluane, al territori de Yukón (Canadà).

2.- L’exotisme i la varietat cromàtica present a la Costa del Coral, al nord de la ciutat de ciutat de Perth, Australia, on es pot visitar, cliqueu, el parc nacional de Cape Range

3.- A Costa Rica es pot visitar la ruta dels misteris del Tenorio, què és la via principal que transcorre pels escenaris més atractius del, cliqueu, parc nacional Volcán Tenorio.

4.- El litoral occidental d’Irlanda, la ciutat de Kilrush, al comtat de Clare, dins la, cliqueu, Wild Atlantic Way.

Documentals: Heu provat de de baixar de la xarxa algún podcast, són arxius d’àudio o de video que un es pot descarregar, a l’ordinador o al mateix mòbil, i escoltar en aquell moment que es desitgi. Es guarda a la carpeta de descàrregues i en voler s’activa. Generalment funcionen molt bé els arxius de ràdio. Proveu. Per exemple, cliqueu, La Milana Bonita, en homenatge a Delibes, converses de i sobre llibres. Funciona de forma molt semblant al nostre Taller de Lectura: a l’inici de cada temporada el conductors del programa presenten la llista del llibres que s’analitzaran i d’aquesta manera els oients poden seguir les converses que el podcast genera.

Escacs: A partir de dia 18 d’abril es posa en marxa un torneig virtual d’escacs que posa en marxa el campió mundial Magnus Carlsen. Un repte entre els vuit millors jugadors del món. El podrem seguir a través del portal, cliqueu, chess24.com. Els amants del món dels escacs hi trobareu molta més informació.

Pels amants de les ciències: El CSIC a través de, cliqueu l’enllaç, Hi Score Science.

També a la pàgina del CSIC podem gaudir, des de casa, d’una interacció molt senzilla, amb el nostre mòbil. fotografiar qualsevol element de la natura: un ocell, una fulla arribada al balcó, una papallona, perquè no, estem a primavera, en portes d’estiu, la fotografia es comparteix i ens serà retornat amb informació sobre l’element fotografiat. Ja tenim feina a fer. Cliqueu Natusfera

La novedosa. Visita virtual a un museu virtual: un espai web dissenyat per fomentar la divulgació de la ciència en col·laboració entre docents i investigadors. Ofereix recursos així com presentacions didàctiques de continguts científics. Cliqueu Museo Virtual de la Ciencia

Social: Propostes pels més petits: contacontes, una selecció de contes rimats que podeu veure i seguir a, cliqueu, I la teva casa, Tomasa?. Jocs, manualitats, consells, moments de cuina; tot un grapat d’idees per pasar amb infants: cliqueu, #JugarEnFamilia. Per pintar i posar color l’autor polonès, cliqueu, Piotr Socha, regala els seus dibuixos, en blanc, per poder-los pintar. I l’editorial Astiberri obra, cliqueu, ‘Lectures a domicili’ on diferents autors participen en una col·lecció digital gratuita d’històries breus.

 

Basic: #quedatacasa perquè #joemquedoacasa