La cultura no s’atura #6

Fa tres setmanes viure en una comunitat de veïns podia resultar agobiant: música a deshores, altaveus de vegades massa alts, algun crit a destemps, algun plor d’infant i sorolls que mai haguessis pogut dir que ara enyores, que desitges sentir, com allò que t’aproxima a tot aquell a qui no et pots apropar. Estem confinats tot i que podem sortir per poder satisfer les necessitats més bàsiques que ens permetin de seguir amb el confinament; marxem per unes vies intransitades, amb unes renous estranyes d’un poble, el teu, que no reconeixes; veure a la gent amagada sota una màscara que encara ens fa donar una passa enrere.  Volem veure, poder sentir i tocar pero no ho fem per respecte, per un deure cívic que ens han manat d’acomplir i ens hem autoimposat, com una obligació per poder tornar veure, poder sentir i tocar…els mediterranis per un pur sentit de la nostra manera de ser i d’estar, ens agrada el contacte, ens agrada parlar, tant com la proximitat de l’altre a qui ens adrecem. Però quan l’altre no el tenim a mà no queda més mirar rere uns vidres cada cop més entelats i tirar de manual, amb resiliència. Amb paciència constant, amb ànim constant i amb desig constant, no, renovat, de poder-hi tornar. 

Autoconeixement i autoestima; ser empàtics; autònoms; tenir una visió positiva davant l’adversitat; ser conscients del present però de forma optimista; ser flexibles i perseverants; ser sociables; i el més important de tot: ser tolerants davant la incertesa. Són els 8 atributs de la resiliència.

Propostes des de l’Aula de Música: l’Aula música de l’Ateneu va actualitzant les seves propostes posant a la vostra disposició el seu blog on periòdicament hi allotja idees i activitats. Ho trobareu a el raconet de música. Cliqueu a sobre del blauet. 

Propostes des de l’Aula de Dibuix: Propostes per aquest cap de setmana que ens adrecen des de l’Aula de Dibuix de l’Ateneu i que trobareu clicant aquí: Pàgina web de l’Ateneu de Maó.  

Propostes des de la Biblioteca – Arxiu de l’Ateneu: Des de la biblioteca de l’Ateneu ens indiquen que hi ha obert el servei de préstec de llibres electrònics així com obert un blog de la Xarxa de Biblioteques de Menorca per compartir recursos i vivències. Ho trobareu clicant aquí: Pàgina web de l’Ateneu de Maó.  

Museus: Seguint un recorregut pels museus que ens obren virtualment les seves portes, ens fixarem en el, cliqueu MACBA, en la seva pestanya ‘Exposicions i activitats’ ens permet d’exporar continguts i anar descobrint novetats.

Un altres visita ha de ser el, cliqueu, Museu Carmen Thyssen de Málaga on hi podrem apreciar la magnífica col·lecció de pintura espanyola del s XIX, Fortuny, Zuloaga, Sorolla, Romero de Torres, Benlliure…

Història: Martí Carbonell, professor i coordinador del curs de Cultura i Art de l’Ateneu ens ofereix aquesta conferència sobre la, cliqueu aquí, Història dels confinaments i les quarentenes que trobareu al canal de YouTube de l’Ateneu.

Cursos a la xarxa: El confinament ha obert la porta a l’educació a distància, és el moment de l’e-learning, on l’ensenyament online es presenta com alternativa per estar al dia. Una plataforma que ofereix un grapat d’informació per estar al dia es, cliqueu aquí, Tutellus, la més gran del món hispanoparlant, la seva oferta passa per la tecnologia, negoci, productivitat, idiomes, oci i vida, cuina o cultura. 

Música: El teatre cliqueu Òpera Metropolitana de Nova York té previst oferir en streaming i totalment gratuït una funció cada nit. A partir de les 19.30 h i disponible durant 20 hores més. 

Teatre: El grup de teatre Teatro de la Abadía, ha posat en marxa, cliqueu l’enllaç, Teatro confinado, un format experimental que s’apropa al que seria una experiència teatral, un directe i en comunitat, però en la distància que internet obliga. Els actors interpreten obres de teatre des de casa seva, per a un màxim de 20 espectadors connectats entre si per video trucada a través de la plataforma zoom. 

Viatges: Menorca té poc més de 700 km2. Podeu imaginar un país amb unes dimensions menors. Doncs aquí, cliqueu Los 10 países más pequeños del mundo o el encanto de lo diminuto, teniu una proposta per viatjar als deus països més petits del món: des de Ciutat del Vaticà, 0,44 Km2 i 1000 habitants, a Malta, 316 Km2 i 439.800 habitants.

Documentals: Com si d’un gran hermano es tractés, una familia espanyola explica en un documental, que ha sigut viral a la BBC, com és el seu dia a dia del confinament  casa. El podeu seguir a través de l’enllaç de RTVE, cliqueu La realidad del confinamiento con una niña de cuatro años.

Pels amants de les ciències: El CSIC a través de, cliqueu l’enllaç, Darwin 2009, 150 años de la teoría de la evolución, ofereix informació sobre la història del científic i els seus descobriments, de cóm va donar amb les claus per entendre l’origen i l’evolució de les espècies.

Ll’Instituto de Ciencias Matemáticas ofereix un recorregut històric pels moments clau de la matèria amb la serie audiovisual, cliqueu l’enllaç, Revoluciones Matemáticas.

A YouTube trobareu un video interesantísim, que ens proposa l’Instituto de Física Teórica, on diferents dones per què els hi agrada la física: cliqueu ¿Por Qué Física? .

Social: Aquesta setmana una de les propostes més originals, per impensada, és la de fer un hort urbà, des de la finestra o el balcó de casa nostra. Hi ha un munt de propostes però qui ho rebenta és Ivan Vazquez, fa uns dies va aguantar més de tres hores en directe, des del seu instagram, contestant tots els dubtes sobre horts casolans: quines hortalisses creixen més ràpid, si es pot reutilitzar terra d’altres plantes o si s’han de regar i quan les plantes aromàtiques. Té el seu propi canal de YouTube amb més de mig mil·lió de seguidors on hi trobareu tot un grapat de vídeos per aquell que vulgui iniciar un hort des de casa aprofitant l’estat de quarantena. Podeu clicar La Huerta de Ivan.

 

 

Basic: #quedatacasa perquè #joemquedoacasa