Jornades d’aprofundiment musical

W.A. MOZART: LA TRILOGIA “DA PONTE”
a càrrec de Rafael Esteve Alemany
Professor del Conservatori Superior del Liceu de Barcelona

Després de les dedicades als Concerts de Brandenburg de J. S. Bach i als Concerts per a piano de L. v. Beethoven, l’Ateneu de Maó proposa unes noves trobades d’aprofundiment musical dedicades enguany a una col·laboració musical i literària que ha esdevingut llegendària.

Partint dels seus arquetips teatrals, i amb una música en tot moment extraordinària, Mozart i el llibretista Lorenzo Da Ponte van aconseguir anar molt més enllà de l’òpera buffa convencional. El resultat: tres magnífiques òperes conegudes com la “Trilogia da Ponte”.

Donat el creixent interès que han suscitat, i davant el risc que no hi hagués continuïtat per falta de finançament, l’Ateneu va suggerir al finalitzar el cicle de tardor, que fos gràcies als mateixos assistents el finançament d’aquestes sessions, establint uns preus per sessió o per tot el conjunt. La resposta va ser massiva i això ens ha animat a donar-los continuïtat amb el seu suport.

Per assistir en aquest curs s’haurà d’abonar la quantitat de 10€ per sessió ó 28€ per la totalitat del curs. Si són socis d’aquesta entitat, la quantitat per sessió serà de 8€, o 22€ en la seva totalitat. Moltes gràcies a tots per la seva col·laboració.


Dimecres, 26 de maig
Les noces de Fígaro

Les noces de Fígaro ens endinsa en un món on el sentiment adquireix una importància en absolut incompatible amb la comicitat d’uns embolics aparentment sense sortida. Amb aquesta meravella, basada en l’obra teatral homònima de Beaumarchais (i continuació de El Barber de Sevilla del mateix dramaturg francès), Mozart i Da Ponte inicien el genial tríptic que culminarà en Così fan tutte.


Dijous, 27 de  maig
Don Giovanni

Gairebé podríem dir que el Don Giovanni de Mozart i Da Ponte anticipa, des de l’anomenat “Segle de les llums”, un dels trets més característics que tindrà el futur Romantisme: l’atracció per la nit i la foscor. Malgrat dugui l’etiqueta d’òpera buffa –per tant, “còmica”–, el somriure se’ns congela als llavis quan veiem l’avenç implacable de l’argument envers un final ple d’un terror i una energia que retruny des de l’abisme.


Dissabte, 29 de maig
Cosi fan tutte

Amb Così fan tutte, darrer títol de la trilogia i també darrera incursió de Mozart en el gènere de l’òpera buffa, ens trobem de nou davant d’un devessall de genialitat. Escrita amb total maduresa, podem afirmar que es tracta d’una gran broma, sí, però amb un punt de seriositat i molta ironia. Fascinant com tota la seva música, ens fa riure, somriure i també pensar.

Sala d’Actes a les 19 hores