Exposició sobre Lluís Tasso Goñalons (Maó 1817 – 1880)

Aquest any commemorem el bicentenari del naixement del tipògraf Lluís Tasso i Goñalons. Prohom de l’empresariat modern de Barcelona i més conegut allà que a la terra on va nàixer i morir.

Era nét de Vicenta Calbó i Caldés germana del pintor del qual aquest any commemorem el bicentenari de la seva mort, el mateix en què nasqué Tasso.

Lluís Tasso es va iniciar amb 14 anys com aprenent a la impremta de Pere Fàbregues i mentre estudiava medicina i practicava cirurgia a l’Hospital Militar de Maó treballava a la impremta, ofici que el va acabar atrapant.

L’any 1835 marxa a Barcelona amb 18 anys on treballa com a caixista a les impremtes de Borràs, Roca i més tard a la de Pifarrer i Llorens.

Amb 24 anys regressa a Menorca per casar-se amb Antònia Serra Savall, filla del seu antic patró i tot seguit plegats tornen a Barcelona on amb la formació, 16 anys, l’aprenentatge ja no li cal, sinó que li cal portar a terme allò que ja sap fer i com ho vol fer. Som a l’any 1847. Es en aquest moment quan inicia la seva aventura tipogràfica. El seu olfacte empresarial el portar a editar obres de gran format publicades per entregues.  Amb ell la modernitat entra a la impremta. Ja el 1861, 14 anys després d’iniciada la seva aventura com empresari, editor, la Impremta Tasso disposa de 8 premses manuals i 4 d’imprimir a vapor (a la seva mort s’havia invertit la proporció 3 manuals per 9 de vapor, la qual cosa demostra l’aposta per modernitzar el sistema així com la creixent mecanització de les arts gràfiques). L’any 1862 fundà la Impremta y Casa Editorial de Luis Tasso.

Tasso es el personatge del mon editorial i del moment. Esdevé conseller de diverses societats mercantil i bancaries.

És cofundador del Círculo Artístico Industrial de Barcelona  i del Fomento de la Producción Nacional.

El 1880 amb una salut ja deteriorada i sentint-se malament vol tornar a Maó on va néixer i on, d’alguna manera, també hi vol morir. El testimoni empresarial i editorial l’agafa el seu fill, Lluís Tasso Serra. Però aquesta ja és un altra història.

L’acte inaugural de l’exposició de Lluís Tasso Goñalons, Tipògraf; editor i impulsor de les Arts Gràfiques, que tindrà lloc al Saló d’Actes de la nostre seu el proper dimecres 29 de novembre de 2017 segons la programació que a continuació s’indica:

19,30 Presentació de l’acte per la Sra Margarita Orfila, Presidenta de l’Ateneu

19,40 Parlament sobre la cronologia familiar dels Tasso, pel seu besnét Lluís Hernández Soler

20,00 Conferència del Dr. Miquel A. Limón, President del Consell Científic de l’Institut Menorquí d’Estudis, sobre Lluís Tasso I Goñalons,

20,45 Clausura de l’acte per part del Sr. Hèctor Pons, Tinent de Batle i Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Maó, amb la descoberta de la Placa commemorativa que li dedica l’Ajuntament de Maó i que serà col·locada al carrer S’Arravaleta, 5 de Maó, casa on va morir Lluís Tasso. (La ciutat de Barcelona li va dedicar un passatge, que dóna al Passeig de Sant Joan, molt proper a la Pl. Tetuan, amb l’errada del lloc del seu òbit)

Seguidament es servirà una copa als assistents a l’ acte.