DIA DEL LLIBRE. Quin és l’origen del dia del llibre? Per què es regalen roses?

QUIN ÉS L’ORIGEN DEL DIA DEL LLIBRE? PER QUÈ ES REGALEN ROSES?

El 1995 la UNESCO va fixar el 23 d’abril, data de la mort de Miguel de Cervantes  i William Shakespeare, per commemorar el Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor, però es tracta d’una festa que ve de molts anys enrere.

La idea va sorgir de l’escriptor i editor valencià Vicent Clavel Andrés (1888-1967), resident a Barcelona. Gran admirador de Miguel de Cervantes, per honrar-lo, promoure l’interès per la lectura i afavorir la venda de llibres, el 1923 va proposar des de la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona que es celebrés el Dia del Llibre. La data proposada era el 7 d’octubre, dia aproximat del naixement de Cervantes.

El 6 de febrer de 1926 el rei Alfons XIII signà el Reial Decret pel qual s’instituïa, oficialment, la “Fiesta del Libro Español“, que es celebraria cada any el 7 d’octubre. Així es va fer fins el 1930, quan es va considerar més adequat el 23 d’abril per raons climatològiques i perquè era la data de l’enterrament de Cervantes comprovada documentalment (mor el 22 d’abril de 1616).

Des del principi la Festa del Llibre va ser un èxit. Es va instaurar la tradició de treure els llibres al carrer, presentar novetats editorials, firma d’exemplars per part dels autors… tot en un ambient alegre i festiu.

Però… és cert que Cervantes i Shakespeare van morir el mateix dia? L’un i l’altre van morir l’any 1616 i, segons el calendari, el 23 d’abril. En aquella època l’Església Anglicana encara no havia adoptat el Calendari Gregorià establert pel Vaticà el 1582, i es regia pel Calendari Julià. Shakespeare va morir el 23 d’abril del Calendari Julià, que corresponia al 3 maig del Gregorià. Cervantes ja duia enterrat més d’una setmana. Així que sí, o no, segons com es miri.

El 23 d’abril és també la Diada de Sant Jordi, una altra coincidència plena de significat històric i cultural. La devoció per Sant Jordi es va iniciar a la corona d’Aragó durant la Baixa Edat Mitjana per influx de les guerres contra els infidels. Se sap que el 23 d’abril era festa popular a València el 1343, a Mallorca el 1407 i a Catalunya el 1456.

La tradició de regalar una rosa es remunta a una fira dedicada a aquesta flor, coneguda també com a “fira dels enamorats”, que durant el segle XV se celebrava el dia de Sant Jordi al pati i als voltants del palau de la Generalitat. El segle XVII ja es regalaven roses a les dames assistents als actes de la fira. Deixant de banda la història, la llegenda de Sant Jordi ha contribuït també a reforçar aquesta tradició de regalar una rosa vermella a les dames i a donar-li un valor poètic, simbòlic i sentimental.

Si tenen curiositat per saber un poc més, cliquin aquests enllaços a la revista SÀPIENS i a LA VANGUARDIA

Qui era Sant Jordi?

Las curiosidades de los calendarios juliano y gregoriano

Elisa Pons Guasch, vocal de literatura.