Curs de Literatura Castellana i Universal 2021-22.

Aquest curs gratuït de la professora Elisa Pons Guasch té l’objectiu de donar a conèixer i animar a la lectura dels clàssics de la Literatura Castellana i Universal. Amb classes quinzenals els dimecres de 17:00 a 18:15 hores. Únic requisit per accedir al curs és SER SOCI DE L’ATENEU DE MAÓ.

Inscripció: 15 de Setembre a les 19:00h a l’Ateneu de Maó.

Inici del curs: 6 d’octubre fins a 23 de febrer. Les classes són presencials. Si algú no pot assistir, o per raons sanitàries s’haguessin de suspendre les classes, es gravaran les sessions i s’enviarà el material als alumnes.

Programació:

Segle XVII

  1. Francisco de Quevedo.

Després d’una breu  visió general, i de comentar el seu estil literari, ens centrarem en una part de l’obra poètica. Parlarem dels Salms, enllaçant amb els Salms bíblics,  i de la poesia amorosa.

Segle XIX

  1. José María Blanco White

Poeta, assagista, autor d’obra diversa de principis del segle XIX. Figura poc coneguda a nivell divulgatiu, però de biografia i pensament crìtic interessant. Important per les Letters from Spain o Cartas desde España.

  1. Poetes romàntics anglesos: Wordsworth, Coleridge, Byron, Shelley y Keats

Visió general dels poetes romàntics anglesos que van marcar un estil i van obrir un camí en l’expressió poética que perdura a dia d’avui. Clàssics universals.

  1. José de Espronceda

Poeta romàntic espanyol, autor de la famosa “Canción del pirata”,  amb una vida breu, però intensa i una obra inoblidable. Una vivència i una expressió del Romanticisme diferent dels autors del tema anterior. Parlarem també del “Canto a Teresa” i de la dona que va inspirar aquests versos.

Segle XX

  1. Luis Cernuda

Poeta de la Generació del 27. No és tan popular com Lorca o Alberti, però està entre els grans de la poesia espanyola. Rep la influencia de les Avantguardes i del Romanticisme.

Escriptores del segle XX

  1. Elena Fortún

Pseudònim d’Encarnación Aragoneses, creadora de la famosíssima Celia i altres personatges literaris. Tractarem de la seva biografia, força interessant, i del conjunt de la seva extensa obra, que va despertar l’interès i admiració de  lectors de totes les edats.

  1. Carmen Laforet

Coneguda sobretot com a autora de Nada, té altres novel·les que han quedat a l’ombra de la primera. Parlarem de la seva personalitat , de la seva vida, i de la concessió del Premi Menorca a una de les seves obres.

  1. Carmen Martín Gaite

Escriptora de llarga trajectòria i d’obres de diversos gèneres literaris, a més de les novel·les per les quals coneguda, la seva vida i obra i la relació amb altres escriptors constitueixen una interessant panoràmica de la novel·la espanyola del segle XX.

  1. Marguerite Yourcenar

A més de Memorias de Adriano, és autora d’una extensa i variada obra literària. Un referent en la literatura i la cultura europea.

  1. Iris Murdoch

Filòsofa, assagista, autora de novel·les ameníssimes i amb fons filosòfic i moral, amb ecos de Shakespeare i efectes de vodevil, no deixa indiferent a ningú i convida a la relectura.

Per més informació: ateneu@ateneumao.org o al 971 360 553.