Secció fotogràfica

camara
CURS DE FOTOGRAFIA  2010/2011
Després de finalitzar el curs, durant el qual desenvolupem gran varietat de temes fotogràfics relacionats amb la millor tecnologia actualment disponible en el mercat, vam introduir un estudi dedicat al sistema RAW per a endinsar-nos en la nova era digital. El maneig d’aquests programes és imprescindible per al coneixement de les noves càmeres digitals ja que els sistemes informàtics no resolen tots els problemes. Una foto comença al plantejar un tema a desenvolupar i acaba al pressionar el botó per a la captura. Res d’això té a veure amb els procediments posteriors de tractament d’imatge. Si l’escena captada és dolenta, dolenta seguirà sent a pesar dels nostres esforços posteriors.

Després d’aquest panorama hem de reaccionar i orientar als nostres alumnes cap a altres rumbs. Mètodes que van ser molt útils fa anys són imprescindibles en l’actualitat, però desconeguts per a molts usuaris. A l’adquirir una càmera, el fabricant adjunta el “manual de l’usuari” que espanta al més valent. La solució és utilitzar la càmera en manera automàtica, sistema de cada dia millor ideat per les marques comercials acabant per oblidar-nos de la resta de prestacions. Què ocorre? Gastem una quantiosa quantitat de diners per a utilitzar exclusivament una mínima part de les possibilitats del nostre buc emblema. Per tant, el plantejament fet des de la Secció Fotogràfica, a partir del pròxim any, serà diametralment diferent. Començarem amb un curs elemental, a desenvolupar durant el primer trimestre, dedicat exclusivament a mostrar com ha d’usar-se una càmera per a aconseguir un paisatge, un retrat, una foto nocturna, un contrallum, etc. Les classes teòriques s’impartiran en les aules del Ateneu i les pràctiques a peu de carrer d’acord amb l’explicat durant la classe teòrica. Triarem diversos punts de trobada per a facilitar el treball als quals acudirem per al desenvolupament de la corresponent pràctica. Seran necessaris diversos útils, el primer la nostra càmera o amb la que treballarem, en segon lloc el “manual de la càmera” per a determinar les seves possibilitats i en tercer lloc un trípode, instrument molt valuós però oblidat gairebé sempre.

Fins a aquest punt no hem fet encara referència a cap sistema informàtic perquè pretenem que l’alumne, prèviament a l’ús de l’ordinador, sigui capaç d’enquadrar adequadament una imatge. Si en un moment determinat vol trencar les regles del joc és totalment lliure de fer-lo però ha de saber les normes bàsiques perquè l’estètica d’una fotografia sigui l’adequada.

En el segon i tercer trimestre, quan coneguem el maneig de la càmera arribarà l’ocasió per a endinsar-nos en els programes informàtics, dedicant especial atenció al RAW. Aquest sistema és bàsic perquè permet tractar, des del seu origen, la imatge captada pel sensor de l’aparell sense que intervingui cap programari afegit pel fabricant. Com és lògic l’alumne ha de disposar d’uns mínims coneixements informàtics, és a dir, saber encendre l’ordinador, escriure una carta i guardar-la. Finalment, al llarg de la resta de l’any, acabarem manejant els trucs i formes per al retoc de tot tipus d’imatges.