Conferència. Josep Borràs Atienza: Francesc Tudurí de la Torre. Divendres 26 a les 20,00h

Francesc Tudurí de la Torre: pastor protestant, filantrop, maçó, polític.

Neix a Maó el 10 d’agost de 1826 en el si d’una coneguda família de constructors de vaixells. Després d’estades a Amèrica i per Europa esdevindrà l’introductor del protestantisme a les Balears. Maçó i cònsol, primer de Veneçuela i després de l’Argentina, el 1868 funda la Societat Evangèlica Lliure de Maó, obrint el 8 de novembre una capella protestant al carrer de Gràcia, 73, primer temple protestant de tot l’estat espanyol. Annexe al mateix inaugura una escola per a nens sense recursos, que en un parell d’anys arribarà a tenir 275 alumnes. Davant el creixement numèric tant de l’escola com dels assistents a la capella, projecta un nou local al carrer de Sant Lluís Gonçaga.

Davant els problemes que els membres de la nova comunitat troben per enterrar els seus morts a l’únic cementiri de Maó, catòlic, Tudurí cedeix un petit terreny de la seva propietat als voltants de Trepucó, que serveixi com a cementiri per a tots aquells que son rebutjats al catòlic: protestants, ateus, agnòstics, maçons, suïcides, etc. El cementiri en qüestió va ser conegut com a Cementiri d’en Gravat, Cementiri dels Protestants o Cementiri dels Dissidents.

Francesc Tudurí de la Torre tindrà una importància cabdal en la creació i direcció de diverses lògies maçòniques al Maó de finals del segle XIX. El 1 d’octubre de 1860 funda la lògia “Los Amigos de la Humanidad de Mahón”, registrada amb el número 158, i que funcionarà fins l’any 1894. És nomenat Venerable Mestre, càrrec que conservarà entre 1860 i 1866.

Una inquietud més de Tudurí derivà de la importància que veié en la premsa periòdica escrita. Així el mes de setembre de 1869 publica el primer número del “Boletín Balear de la Sociedad Evangélica Libre de Mahón”, que anirà sortint mensualment fins el mes de març de 1870, un total de set números, els quals li serviràn per presentar la seva fe i la seva obra, defensar- les davant els atacs del catolicisme, i connectar a la comunitat maonesa amb el que estava passant a altres punts de l’estat pel que fa al naixent protestantisme. Aquests set números es conserven a la biblioteca de l’Ateneu de Maó.

En un home tan polifacètic com ens ha resultat ser Francesc Tudurí de la Torre no podia faltar una vessant política, que també trobem a la seva trajectòria, presidint el Partit Republicà Progressista de Maó.

 

Divendres 26 d’octubre a les 20,00h. Sala A. Victory