Cicle «Com mirar un quadre»

Com mirar un quadre

Creiem que l’important d’aquest cicle és descobrir al perceptor l’autenticitat del que veu. La mirada aspira l’espectacle lluminós del món i ho tradueix en imatges i en paraules.

Amb les conferències programades s’intentarà presentar la percepció visual, la qual depèn, a més de la nostra constitució orgànica, de la nostra memòria i de les nostres capacitats de raonament, de la nostra pertinença a un grup social o afectivitat personal. Però aquí el que es va a analitzar són imatges pictòriques i convindrà, per tant, analitzar paral·lelament la mirada de l’artista que crea i la mirada que l’espectador dirigeix sobre els productes de la creació.

És cert que molts postulats òptics han permès l’elaboració d’un llenguatge plàstic comú a l’espècie humana, però hi ha molts altres que provoquen diversitat d’opinions.

Es tracta d’ordenar les lleis, que estableix la creació pictòrica i el coneixement de la maquinària cerebral que facilita les dades de les imatges. Però moltes vegades deixem adormir la nostra capacitat innata d’entendre amb els ulls i cal despertar-la.

Aquest cicle té com objectiu l’estudi d’algunes d’aquestes virtuts de la visió pictòrica. Descobrir a l’espectador el que veu, és a dir, moltes vegades veiem però no sabem com ho veiem. La intenció és descriure les classes de coses que veiem i els mecanismes que s’apliquen.

És per això que s’ha programat que sigui un creador, Juan Vida, perquè ens narri com es posa davant d’un quadre un pintor. Per altra banda s’ha convidat a una comissària d’exposicions, com és Maria Corral des del punt de vista de com observa una d’aquestes obres una crítica d’art. Es conta també amb un investigador i ensenyant d’Història de l’Art, la professora de la UIB Mercè Gambús, i Josep Bagur, Llicenciat en Belles Arts i Vocal de l’Ateneu.

Divendres, 14 de maig
“Aprendre a gaudir de la pintura. La diversitat de les mirades”
Mercè Gambús
Doctora en Història de l’Art i Llicenciada en Dret

Divendres, 21 de maig
“Como vivir el arte”
Maria de Corral
Crític d’Art i Comissaria independent

Divendres, 28 de maig
“Ver y mirar lo que esconde un cuadro”
Juan Vida
Pintor Granadí

Divendres, 4  de juny
“L’art: l’autenticitat del que veiem”
Josep Bagur
Llicenciat en Belles Arts

Sala d’Actes a les 20 hores
Organitza l’Ateneu de Maó amb el suport de la Universitat de les Illes Balears