El saló de plens s’omplí de personalitats per assistir a l’acte d’homenatge

El Consell es vestí de gala per reconèixer la trajectòria de l´entitat centenària, que ha contribuït a la cultura “des de la més absoluta tolerància, passant per la crítica”, en paraules de Joana Barceló.

Medalla. Joana Barceló va fer entrega de la tercera Medalla d´Or de l´entitat al president de l´Ateneu, Joan Hernández Andreu
Medalla. Joana Barceló va fer entrega de la tercera Medalla d´Or de l´entitat al president de l´Ateneu, Joan Hernández Andreu

Diario Menorca. Xim Fuster.Maó

El Consell insular va donar ahir la tercera medalla d´Or de la seva història a l´Ateneu de Maó, per unir-se d´aquesta forma a la celebració del centenari de l´entitat dedicada a la ciència, la literatura i la cultura, tal i com resa el seu lema.

El saló de plens va omplir-se de personalitats del món cultural i polític que van acompanyar l´Ateneu i els seus integrants a aquest homenatge.

Després de l´excel·lent interpretació oferida pel jove saxofonista Xavier Larsson Paez ­de 14 anys­ i el pianista Marcos Mezquida Mateos ­de 18­ començà l´acte institucional, que va estar caracteritzat per una solemnitat, però també d´un sentiment entranyable, ja que tota la família ateneística acudí a aquesta cita, un avanç del que pot ser, la setmana que ve, la celebració del centenari en si.

En el parlament institucional, la presidenta del Consell, Joana Barceló, recordà “en la línia del que va dir el professor Hernàndez Sanz en l´acte inaugural de l´Ateneu” que “la cultura expressa el dinamisme d´una societat, la seva capacitat creativa, la força de crear espai de relació social, de trobada, de reflexió, entorn d´un objectiu comú, des de la més absoluta tolerància, anant cap a la cultura passant per la crítica”.

La presidenta també expressà que “entitats com l´Ateneu treballen per definir i matisar la pluralitat, col·laboren perquè les diferències de pensaments, de visions, no esdevinguin conflictes, sinó que enriqueixin la societat en què vivim. Perquè des del diàleg, el debat, la discussió i l´intercanvi de la societat en general creix, s´enriqueix i cerca espais d´acord que sovint es posen a l´abast de la gent a través d´entitats culturals” com l´homenatjada.

Per la seva banda, el president de l´Ateneu, Joan Hernández, manifestà en acabar l´acte, que ahir va ser un dels dies més feliços de la seva vida, i que el recordarà sempre “amb molta alegria”. També va dir que era per a ell “un honor representar tota l´entitat i les persones” que han passat i formen part de l´Ateneu.

Tal i com va remarcar en el seu parlament, Joan Hernández considera que el futur de l´Ateneu ha de passar per implicar la joventut, amb “persones que a mesura que van madurant, assumeixin noves responsabilitats”. Una proposta concreta per atraure aquest col·lectiu és, en paraules d´Hernández, recuperar l´excursionisme, perquè cal “trepitjar Menorca una altra vegada, per entendre-la i estimar-la”.

En acabar l´acte institucional, els participants van poder seguir la festa en el còctel que el Consell va organitzar.