L’Ajuntament de Maó atorgà ahir capvespre a l’Ateneu la Medalla d’Or de la Ciutat, en reconeixement a la seva tasca cultural, de recerca científica i promotora del lliure pensament que l’entitat ha desenvolupat en els seus primers cent anys de trajectòria.

Un ateneu de color d’Or

Medalla d’Or de la Ciutat de Maó
Medalla d’Or de la Ciutat de Maó

L’Ajuntament de Maó fa entrega del seu màxim guardó a l’entitat centenària, en un acte que aplegà nombroses personalitats del món de la cultura i la ciència i que omplí la sala de plens

X.F. Maó

L’Ateneu de Maó va rebre ahir la Medalla d’Or de la Ciutat de Maó, en un acte que l’Ajuntament va voler retre no sols a l’entitat centenària, sinó també al que aquesta institució ha significat per a la vida social, política i cultural de la ciutat i també de Menorca. Amb aquest reconeixement, l’Ateneu ha rebut sengles medalles d’Or del Govern, el Consell insular i, ara, de la ciutat on està vinculat.

El tinent de batle de Cultura i Educació, Bartomeu Febrer, obrí l’acte solemne ressenyant la “tasca ingent i enciclopèdica” de l’entitat, alhora que reafirmà que l’Ateneu seguia sent “el principal model a seguir per tot el món cultural maonès”. Febrer també recordà breument la figura del professor Pérez de Acevedo, fundador de l’organisme.

Després d’escoltar la cronista-arxivera Maria Àngels Hernández amb la lectura de l’acta del Ple que aprovà unànimement el Consistori maonès, i les adhesions que aquesta proposta ha rebut, el president de l’Ateneu de Sevilla, Enrique Barrero, va actuar com a padrí del centre homenatjat, i pronuncià una breu conferència sobre els orígens i projecció de l’entitat que ell representa.

En aquest sentit, Barrero es referí a l’Ateneo de Sevilla com el promotor, l’any 1918, de la Cabalgata de los Reyes Magos que encara se celebra en aquesta ciutat any rere any, i que entre altres reconeixements compta també amb la Medalla d’Or de Sevilla. Així mateix, l’ateneu sevillà va acollir la fundació de la Generació del 27, segons relatà el president de la societat hispalense. En acabar el seu parlament, Enrique Barrero va voler afegir-se a la celebració atorgant a Juan Hernández la medalla de l’Ateneu de Sevilla; aquest acte va ser correspost per Hernández, fent el mateix amb la medalla de l’Ateneu maonès.

El batle, Arturo Bagur, va abundar posteriorment en el caràcter capdavanter de l’Ateneu de Maó, i es demanà en veu alta que “què hagués estat de la societat maonesa dels anys 40 i 50 fins als 80, període gris de la vida del nostre país, sense l’Ateneu? Seríem avui una societat oberta i tolerant si no haguéssim comptat amb l’esforç continuat dels ateneistes?”.

A continuació, Bagur va fer entrega del preuat guardó a Juan Hernández, que el recollí en presència dels anteriors presidents de l’entitat, que ocupaven un lloc destacat a la sala de Plens.

En el capítol dels agraïments, el president de l’Ateneu, Juan Hernández, volgué recordar ­en castellà primer, per després passar a parlar en català­ els orígens de l’Ateneu, que s’inspiraren en els mateixos principis il·lustrats de la Sociedad Mahonesa del 1778, i que també seguí les passes iniciades, al segle XIX, per l’Ateneo de Madrid.

30 entitats adherides

La concessió de la Medalla d’Or per part de l’Ajuntament de Maó a l’Ateneu va rebre una trentena d’adhesions d’entitats balears. Són les següents: Govern balear, Consell insular, ajuntaments de Ciutadella, Ferreries i es Mercadal, PSM, PSOE insular i agrupació de Maó, grup municipal d’EM-EU, Parròquia de Santa Maria, Obra Cultural, Societat “Martí i Bella”, GOB, Grup Fil·latèlic i Numismàtic del CC d’Alaior, Revista de Ferreries, Amics de l’Illa de l’Hospital, IME, Cambra de Comerç de Menorca, Caixa Colonya-Pollença, Sa Nostra, Fundació Sa Nostra, diari “Menorca”, SER, Grup Serra, “Diari de Balears”, Medis Menorquins Comunicació i “Última hora”..

A títol particular, també s’afegiren al reconeixement Carles Carreras Verdaguer i els també receptors de la Medalla d’Or Manuel Elices Calafat i Josep Seguí Mercadal.