#3 Quedat a casa però passat-ho bé.- proposta de la vocalia de literatura.

“EL BOSQUE ITALIANO” DE BOCCACCIO I BOTTICELLI

He trobat molt interessant la proposta artística de José Manuel Ballester Espacios Ocultos Entre les obres buides de personatges hi ha les titulades El bosque italiano 1, 2 i 3. En relació amb elles, aquesta setmana els proposo descobrir la història d’aquests quadres i els personatges que els habiten.

La sèrie està formada per quatre obres de Sandro Botticelli (1445-1510). Les tres primeres es conserven al Museo del Prado i la quarta al Palau Pucci, de Florència.

El conjunt pictòric s’inspira en un relat del Decameró de  Giovanni Boccaccio (1313-1375), en concret la Narració V de la Jornada VIII, que poden llegir clicant aquí. És interessant fer en primer lloc aquesta lectura, perquè així es coneix de primera mà la font inspiradora de les pintures.

A continuació, si visiten aquest enllaç al Museo del Prado, tindran una completa informació sobre els tres primers quadres de la sèrie. Vegin també l’apartat “Multimedia” de la part superior de la pàgina. Conté un vídeo amb una explicació interpretativa de l’artista Marina Núñez que val la pena escoltar. “Ver voz de la enciclopèdia”, a la part inferior, arrodoneix la informació, relacionant el sentit d’aquesta obra amb la mentalitat de la seva època.

Aquí trobaran la quarta obra de la sèrie, que representa el final de la història de Nastagio degli Onesti.

Per acabar, si volen conèixer, o rellegir, un text d’El Conde Lucanor, de don Juan Manuel (1282-1348) que té un tema  en comú amb el conte de Boccaccio, aquí tenen l’enllaç.

Que passin una estona entretinguda!